拖篋去書展

香港人拖篋去會展中心書展


香港人去書展,係拖篋去嘅,當然係預咗大買特買嘅。一個原因當然係真的好平D書,另外又係好多選擇,加上係暑假期間,學生小朋友的需求係一個好大的促進因素。
篋去買書,還有一個原因,就是書真係好重。而家d書,紙質其實係越來越好咗,很多書係大篇幅,個封皮封底又係硬質紙皮,真會越來越重。


喜歡看紙質書還是電子書?

買咗一箱書返去,會唔會都睇嗮?恐怕係困難。會唔會有一半或者百分之30的篇幅睇完?唔知道。睇過d書點處理?香港人間屋咁細,人都唔夠住,藏書一定量可以,年年積累,就真頂唔順。咁最後d書去咗邊度?
睇紙質書的體驗,真係非常唔錯嘅,亦都係絕大多數人自認字以來嘅童年記憶。雖然電子閱讀越來越流行,但電子閱讀亦會帶來唔少問題,例如屏幕對眼睛的影響、閱讀碎片化、內容深度八卦化等等。所以,如果話紙質書要取消,就真係沒到時機,尤其係對小童黎講,一本可以翻開的紙質書相比一個平板電腦,應該更加生動和有用。而且,要用平板電腦,以後大把時間,因為係趨勢,但談及紙質書,將來會如何,還沒知。總之,睇社會上新聞,講平板電腦上癮的分明係比睇書上癮的多。或者,早期紙質書的閱讀體驗,對於以後抵抗平板電腦上癮係有幫助都話唔定。
最後d書去咗邊度?仍然係尼個問題。去咗邊度或者係分佈好廣,由邊度黎則可能比較集中,係由紙裡來,係由樹裡來。咁就有一個保護樹木、環保的問題。尼個回合就應該係電子書勝出,同等信息量的資源耗費,電子書相對少很多。

所以,應然係在一個分叉路口,或者一個共存的狀況,電子書和紙質書。香港人年年暑假拖篋去買書,已經二十幾年,還會堅持幾多年?電子書和閱讀方面的技術發展,還需要幾多年,才可以完全取代紙質書?
或者問到個人,你睇書,係紙質書多或電子書多?你有沒專用的電子書閱讀器?Kindle?Boox?有電子書閱讀器後,你睇更多書沒?還繼續買紙質書嗎?

此網誌的熱門文章

超量藍光和眼睛

在電子閲讀器上使用HYRead連接香港公共圖書館看電子書

為什麼黑白色和刷新慢的平板都會有人買?電子墨水屏和電子書閲讀器的優勢。